Yahnav is een softwarepakket bedoeld als hulp bij het navigeren met alle soorten vaartuigen.

De benodigde hardware bestaat uit een PC of laptop welke is uitgerust met Microsoft Windows XP, Vista, 7, 8 of 10.

Verder volstaat een simpele GPS-ontvanger, welke via een seriële, of USB,uitgang aangesloten kan worden op de computer die 'NMEA-berichten' genereert.

Als het schip is uitgerust met een AIS-ontvanger kunnen ook andere schepen zichtbaar worden gemaakt.
Deze schepen kunnen ook worden vertoond, via een internetverbinding, maar de posities van deze vaartuigen zijn niet altijd actueel!

Als achtergrondkaarten worden de door diverse instanties gratis ter beschikking gestelde Vector kaarten in het S57 formaat gebruikt.
Deze kaarten kunnen eenvoudig worden gedownload en bevatten alle informatie om de schipper veilig te kunnen laten navigeren.
Ze zijn voorzien van de actuele betonning en meestal van de recente dieptecijfers.

Door de gebruiker kunnen extra waypoints worden toegevoegd, die op diverse manieren zichtbaar kunnen worden gemaakt.

Tijdens het navigeren wordt de actuele positie van het schip op de kaart vertoond en de kaart wordt steeds aan de positie van het schip aangepast.

Is er een internetverbinding beschikbaar en vaar je in Nederland dan kunnen ook hydro/meteo gegevens als waterstanden, golfhoogtes e.d. zichtbaar worden gemaakt.
Verder kunnen van vrijwel alle Nederlandse bruggen en sluizen de bedieningstijden en de actuele 'berichten aan zeevarenden' in beeld worden gebracht.

Yahnav mag gedurende 30 dagen gratis worden geprobeerd en voor slechts € 79,= kan het programma ongelimiteerd worden gebruikt.